søndag 12. februar 2012

Digital mobbing- et samfunnsproblem

I dette innlegget skal jeg ta for meg temaet "digital mobbing". Hva ligger egentlig bak dette? Hvorfor skjer det mobbing over nett, og mobiltelefon? Dette er uten tvil et økende problem i samfunnet i dag. Mange forbinder den digitale mobbingen med skole, og ungdom. Men det viser seg også at dette hender på arbeidsplassen, altså blant voksne folk.

Dessverre er det slik at mange, spesielt unge blir utsatt for mobbing over nett. Det viser seg faktisk at 70 prosent av Norges befolkning har vært utsatt for digital mobbing eller kjenner en eller flere som har blitt det. Se for deg at du er i en situasjon der en/ ei fra klassen har kommentert profilbildet ditt på Facebook. Du følte deg relativt tilfreds med denne personen samme dag på skolen, men det endret seg fort om til et mareritt. Kommentaren til profilbildet var meget stygg i forhold til vedkommendes utseende. Dette er et typisk eksempel på hvordan digital mobbing kan foregå, som for eksempel på nettsamfunnet Facebook. Flere eksempler kan være nettsteder som Youtube og Twitter. I tillegg til nettsamfunnene, kan mobbing foregå over mobiltelefon, enten som krenkende sms eller mms.

Det som skiller den "tradisjonelle mobbingen" med den digitale mobbingen er hovedsakelig at mobberen kan i stor grad være anonym, mens man traff offeret samme dag ansikt til ansikt. Det er også forskjell på kjønn om hvordan mobbingen foregår. Det viser seg at guttene driver mest med den "tradisjonelle mobbingen", altså mer fysisk kontakt som vold,  mens jentene mer med den anonyme, den "digitale mobbingen". Uansett uavhengig av dette, skal det mye til for at mobbingen i det hele tatt kan stoppes. Men mobbing kan definitivt forebygges, og om du ikke allerede var klar over det, kan mobbing føre til fengselsstraff opptil 6 år som brudd på straffeloven paragraf 227.

For å forebygge mobbing blant de unge, trur jeg det kreves god kontakt mellom lærere og foreldre. Skolen er uten tvil en stor arena for mobbing, og derfor er det her det må gripes inn, allerede fra tidlig alder. Det finnes flere måter mobbing kan foregå på, i friminuttet, i klasserommet eller på arbeidsplassen. Men med tanke på den digitale mobbingens vekst, mener jeg det er her vi må sette ned foten. Det gjelder bare å finne en riktig løsning problemet.

Nedenfor er det en artikkel fra VG om mobbing over nett, og en video som illustrerer dette om nettvett.

Gå til artikkelen


 Et skoleprosjekt om digital mobbing:

http://www.youtube.com/watch?v=Hw2XPDaFqeU&feature=player_embedded

1 kommentar:

  1. Bra innlegg! Noen interessente poenger, relevant informasjon og bra konklusjon til slutt.

    SvarSlett