fredag 30. mars 2012

Norge- et land invadert av amerikansk kultur

Den norske kulturen har i stor grad blitt påvirket av den amerikanske. Med dette finnes det, som mye annet, negative og positive sider. I dette blogginnlegget skal jeg prøve å finne svar til disse positive og negative sidene, og hvordan situasjonen til den amerikanske kulturen er i forhold til den norske i dag, spesielt rettet til media, men også generelt.

I løpet av de siste 60 årene har den amerikanske kulturen påvirket, ikke bare den norske kulturen, men stort sett hele verden. Med tanke på norsk media, har amerikanerne påvirket oss i spesiell stor grad. De fleste tv- programmer er stort sett amerikanisert. Noen eksempler er tegnserier som The Simpsons, South park, og komiserier som That 70's show og The Big Bang Theory. Vi surfer stadig på amerikanske nettsteder, og blant sosiale netteverk, som for eksempel facebook. Bøker fra amerikanske forfattere bli stadig mer populære og oversatt til norsk. Men kanskje det mest viktigste, og største fra amerika er musikken, artistene og filmene. For å få fram noen eksempler, har artister som  Lady Gaga, Katy Perry, 50cent og Eminem gjort det stort, ikke bare i Norge, men hele verden.  En annen ting som definitvt er verdt å legge merke til, er at det norske språket har blitt påvirket. For eksempel snowboard, halfpipe og printer er ord som mange nordmenn bruker i dag, de er nærmest adoptert fra det amerikanske.


I tillegg til det positive, er det også viktig å fram de negative sidene ved "invasjonen" av den amerikanske kulturen. Det som er verdt å merke seg, er at amerikansk kultur blir for dominat, og dytter ut det såkalte norske, for eksempel musikken, filmer og artister. Men hadde da ikke Amerika vært så dominat, ville vi da vært påvirket av eventuelle andre land eller kulturer? Jeg personlig trur det er tilfellet. Den største eventuelle ulempen med kulturpåvirkningen er at det norske språket en gang kan bli borte. Dette kan i dag vekke null oppmerksomhet, men faktumet er at spesielt unge mennesker er påvirket, og fletter inn ord daglig med det engelske språket.

Som en konklusjon vil jeg si at den amerikanske kulturpåvirkningen har en mer positiv side. Noen vil så klart påstå det motsatte, og tenke "vil Norge noen gang miste sin identitet og kultur?". Jeg trur Nordmenn i utgangspunktet er såpass trofaste til landet sitt, og de fleste vet hvor de har sine røtter, uansett hvilken musikk vi hører på, klær vi bruker, eller hva slags mat vi spiser. Verden blir bare mindre og mindre, og en flytur fra Norge til USA er gjort på noen få timer, så dette vil i mine øyne si en hel del om kulturutviklingen.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar